Petua

    


Hilangkan Bau Hanyir Daging atau Ayam
  • Bau hanyir masakan boleh mematikan selera. Cubalah salah satu cara di bawah ini untuk menghilangkan bau hanyir daging atau ayam.
  • Perap daging atau ayam dengan asam jawa, atau perahan limau nipis/kasturi/lemon, atau tepung gandum  selama 10 minit. Bilas hingga bersih.
  • Lumur daging atau ayam dengan sedikit cuka masakan dan perap selama sejam. Bilas hingga bersih.


Petua Hilangkan Bau Petai

  • Petai sangat dikenali dengan baunya yang kuat. Berikut adalah antara cara yang boleh diamalkan untuk mengurangkan bau petai.
  • Rendamkan petai yang telah dipotong dengan air basuhan beras selama sejam. Kemudian bilas dengan air bersih dan bolehlah dimasak.
  • Masukkan terung dalam masakan yang menggunakan petai.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan