Bahan-bahan :
·
5 ulas bawang merah
·
2 sudu besar udang kering (dibasuh, direndam dan toskan)
·
2 inci kunyit hidup (boleh juga guna serbuk kunyit)
·
3 batang serai - dititik
·
4 cawan santan cair (1 liter)
·
2 cawan santan pekat (500 ml)
·
2 batang terung panjang - potong-potong ikut suka
·
4 biji kentang - potong 8
·
5 batang kacang panjang - dipotong-potong
·
1 batang lobak merah - hiris memanjang atau hiris bulat serong
·
2 keping tempeh - didadu besar-besar
·
Fucuk dan soo hoon - direndam hingga lembut dan toskan
·
4 biji cili hijau - hiris
·
Garam secukup rasa
Cara-cara :
1.Tumbuk bawang merah bersama udang kering dan kunyit hidup.
2.Masukkan bahan tumbuk dan juga serai yang diketuk bersama santan cair ke dalam periuk dan letakkan atas api dapur.
3.Bila mula menggelegak, masukkan kentang. Biar separa empuk. Kemudian masukkan sayuran lain dan juga tempeh. Masak hingga sayuran lembut. Kemudian masukkan fucuk dan soo hoon serta cili hijau.
4.Seterusnya masukkan santan pekat dan sentiasa kacau. Rasakan garamnya. Biar mendidih perlahan di atas api sederhana. Bila telah puas hati dengan rasanya, padamkan api dapur.
1.Tumbuk bawang merah bersama udang kering dan kunyit hidup.
2.Masukkan bahan tumbuk dan juga serai yang diketuk bersama santan cair ke dalam periuk dan letakkan atas api dapur.
3.Bila mula menggelegak, masukkan kentang. Biar separa empuk. Kemudian masukkan sayuran lain dan juga tempeh. Masak hingga sayuran lembut. Kemudian masukkan fucuk dan soo hoon serta cili hijau.
4.Seterusnya masukkan santan pekat dan sentiasa kacau. Rasakan garamnya. Biar mendidih perlahan di atas api sederhana. Bila telah puas hati dengan rasanya, padamkan api dapur.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan