Jumaat, 7 September 2012

MAKANAN TERBAIK DUNIA

Berikut merupakan gambar dan sedikit info tentang makanan terbaik di dunia . 


Kari Massaman, Thailand Di kenali sebagai raja segala kari, dan mungkin raja segala makanan. Pedas, rasa kelapa, manis dan berlemak, gabungan perisa itu mempunyai lebih keperibadian daripada pilihan raya Thailand.


Malah kuah paket yang anda beli daripada pasar raya boleh membuat tukang masak biasa kelihatan seperti potensi Michelin. Syukur, ada orang mencipta nasi, di mana orang yang sedang makan boleh mengelap gerimis terakhir kuah kari. “The Land of Smiles” bukan hanya slogan pemasaran. Ia adalah hasil yang lahir di tanah di mana makanan paling sedap dunia dijual di hampir setiap penjuru jalan.

Resipi kari kat sini.



Pizza Neapolitan, Itali : Pizza terbaik, satu ciptaan yang kini dilindungi oleh persatuan perdagangannya sendiri yang mengandungi garam laut, tepung gandum gred tinggi, hanya tiga jenis tomato segar, doh dan ketuhar yang menggunakan kayu api, adalah antara syarat-syarat kualiti lain.


Dengan hanya beberapa bahan – doh, tomato, minyak zaitun, garam dan selasih (piza marinara langsung tidak mengandungi keju) – orang Neapolitan mencipta satu makanan yang hanya sesetengah orang boleh membuatnya dengan sempurna, tetapi semua orang menikmatinya.


Coklat, Mexico : Orang Mayan meminumnya, Lasse Hallstrom membuat filem mengenainya dan kita semua mengatasi rasa bersalah kerana makan terlalu banyak. Cerita biji koko ialah satu bona fide daripada hutan, yang memasuki cerita tamadun keajaiban masak.





Sushi, Jepun : Apabila orang Jepun ingin membina sesuatu yang tepat, ia dibina dengan tepat. Jenama besar seperti Toyota, Nintendo, Sony, Nikon dan Yamaha mungkin dicipta oleh oleh orang yang berfikiran bahawa tiada perkara yang lebih rumit daripada ikan mentah dan nasi, tetapi bagaimana ikan dan nasi diletakkan bersama yang membuatkan ia makanan kegemaran global.

Itik Peking, China : Sepuh sirap maltosa yang menyaluti kulit ialah rahsia. Dibakar secara perlahan dalam ketuhar, kerangupan, kulit bersalut sirap ialah sangat sedap sehingga kedai-kedai makan akan menghidang lebih kulit daripada dagaing, dan menghidangnya bersama pan kek, bawang, hoisin atau kuah kacang manis. Cara-cara bela itik ni kat sini


Hamburger, Jerman : Apabila sesuatu makanan terasa begitu sedap sehingga orang ramai membelanjakan AS$20 bilion setiap tahun di satu rangkaian restoran, anda tahu ia termasuk dalam senarai. McDonald mungkin tidak menawarkan burger terbaik, tetapi itu maksudnya – ia tidak perlu.


Gabungan roti-daging-salad ialah begitu baik sehingga keseluruhan negara-negara telah memusnahkan sistem eko mereka hanya untuk menghasilkan lebih banyak lembu.

Asam Laksa, Pulau Pinang Malaysia : Direbus, kelupas ikan tenggiri, asam jawa, cili, pudina, serai, bawang, nanas…salah satu daripada makanan paling popular di Malaysia ialah sup ikan masam pedas dengan mi (lagi sedap terutamanya apabila halia ditambahkan).

Tom yum goong, Thailand : Masakan Thai ini penuh dengan udang, cendawan, tomato, serai, lengkuas dan daun limau nipis kaffir. Biasanya ia dipenuhi dengan santan dan krim, sup ini menggabungkan perisa-perisa gemaran Thai : masam, masin, pedas dan manis. Dan yang paling terbaik ialah harga: murah.


Ais Krim, Amerika Syarikat : Cara memakan ais krim di A.S ialah menimbunkannya dengan kacang, marshmallows dan sos cokelat. Ia lebih sedap apabila digaulkan.

Chicken muamba, Gabon : Resipi yang tetap bagi masakan ini ialah ayam, cili pedas, bawang putih, tomato, garam, lada, bendi dan mentega palma, mentega Afrika yang pasti akan memaksa anda ingin makan lagi.


Rendang, Indonesia : Daging direbus perlahan dalam santan dengan campuran serai, lengkuas, bawang putih, kunyit, halia dan cili, kemudian dididihkan selama beberapa jam untuk menghasilkan hidangan yang lembut dan beraneka perisa. Resipi rendang kat sini.

Shepherd’s pie, Britain: Mungkin sesetengah orang akan berkata ciptaan terhebat England ialah enjin wap dan Jaguar E-Type. Kami lebih suka fikirkan bahawa shepherd’s pie – daging biri-biri yang dicincang dan kentang lecek. Resipi pai ni kat sini.


Jagung : Tuhan mungkin mencipta jagung hanya sebagai alasan untuk mencipta mentega cair. Cara-cara tanam jagung kat sini.

Donut, Amerika Syarikat : Doh berbentuk roda yang digoreng ini tidak perlu pengenalan, tetapi hanya satu perkara: rasa bersalah memakan snek menagihkan ini menjadikannya lebih sedap.



Tat Telur, Hong Kong : Seperti kebanyakan hidangan klasik lain, tat telur Hong Kong menggabungkan dua tekstur berkontras: berkerak, pastri kelopak dan kastard. Ia manis, ia sedap dan terbaik dimakan panas-panas terus dari ketuhar.

Udang Kara: Lupakan semua khayalan anda dan usaha yang dibuat oleh ketua tukang masak untuk menunjukkan kehebatan bagi mendaptkan pengesahan Michelin. Apabila anda mendapat sesuatu secara semula jadi sedap, kekalkan ringkas. Cara terbaik menikmati udang kara ialah hanya rebus dan hidangkan dengan mentega cair dan sepotong lemon.

Kebab, Iran : Untuk mengelak kebuluran bagi keseluruhan pelajar di United Kingdom, kebab sepatutnya dengan jelas dihormati. Tetapi ia hampir bukan prototaip sedap yang layak mewakili sebuah rantau.


Pilih daging anda, letakkan pada sebatang kayu dan gril. Kemudian tanya kepada diri anda mengapa anda tidak makan seperti ini setiap hari.


Nam tok moo, Thailand : Babi dipanggang dengan jus limau, bawang hijau, cili, pudina, sos ikan dan nasi panggang. Lagenda mengatakan yang darah daripada daging dengan kuah menginspirasikan beberapa karnivor riang untuk menamakan hidangan ini “daging air terjun (nam tok moo)”. 


Arepas, Venezuela : Pai kecil doh jagung yang menyediakan kanvas dimana anda boleh meletakkan makanan tambahan sedap di atasnya: keju, siatan ayam, kulit daging babi yang ranggup, perico, daging lembu, tomato, avokado..ia adalah hidangan paling cantik daripada Venezuela sejak pemenang Ratu Universe.

Croissant, Perancis : Pastri kelopak yang diliputi mentega dan setimbun jem raspberi yang disapukan di bahagian atas. Tidak ada apa-apa untuk tidak mencintai sarapan manis dan berlemak dengan secawan kopi.

Brownie and vanilla ice cream : Ada sesetengah orang yang tidak akan kerap mengunjungi satu tempat jika ia tidak mempunyai brownie dan ais krim pada menu pencuci mulut. Anda boleh memanggil mereka bodoh. Kami juga, tetapi jika kemudian kami meninggalkan restoran dengan gembira selepas hidangan utama, kami mengetahui ia mempunyai pencuci mulut yang sempurna untuk ditawarkan.


Lasagna, Itali : Ditempat kedua selepas piza pada senarai makanan terkenal Itali, ada sebab mengapa pasta berlapis, sos tomato, daging kisar menjadi hadiah popular untuk kanak-kanak dan orang dewasa. 

Champ, Ireland: Juara hidangan kebangsaan Ireland terdiri dari kentang lecek dengan daun bawang, mentega, garam dan lada. Champ ialah hidangan sampingan sempurna dengan daging atau ikan. Resipi Champ kat sini.


Ketam Halia Mentega, India : Makanan ini tidak terhasil daripada masakan China, Kebenuaan atau India. Ia datang daripada Tanah mentega, sebuah tempat khayalan yang mengimbangi apa-apa yang terasa sedap dengan mentega cair.


Hidangan sedap dan ringkas ini dibuat dengan merendamkan satu ketam besar dalam sos mentega-bawang putih, yang menyerap ke dalam setiap inci daging.



MANA YANG KORANG SUKA??? SEMUA NAMPAK SEDAP KAN...:)N! HEHEHE

Tiada ulasan:

Catat Ulasan