Rabu, 26 September 2012

PANDUAN MEMILIH SAYUR - SAYURAN & BUAH - BUAHAN
Panduan cara memilih sayur-sayuran dan buah-buahan
* Pilih sayur dan buah yang segar dan cerah warnanya.
* Buah-buahan dan sayur-sayuran jenis bunga mestilah kelihatan cantik bentuknya dan keras.
* Buah-buahan dan sayur-sayuran jenis buah perlu dipilih yang berkeadaan elok dan tidak    
   kelihatan berkedut dan kulitnya dan kelihatan banyak mengandungi air.
* Buah-buahan segar mestilah ranggup apabila dimakan.
* Sayur-sayuran jenis kekacang pelu dipilih yang cerah warnanya dan ranggup apabila 
  dipatahkan.
* Sayur-sayuran jenis akar atau bebawang perlu keras apabila ditekan dan kelihatan banyak 
  mengandungi air.
*Sayur-sayuran jenis pucuk hendaklah bewarna cerah, segar dan kelihatan banyak 
  mengandungi air.


Cara menyimpan sayur-sayuran dan buah-buahan



* Penyimpan yang betul perlu untuk memastikan sayur-sayuran dan buah-buahan segar dan 
   tahan lama.
* Sayur-sayuran dan buah-buahan perlu dibasuh,dibalut dengan kertas dan disimpan di 
  bahagian bawah atau ruangan khas untuk sayur-sayuran dan buah-buahan di dalam peti 
  sejuk.
*Jika tiada peti sejuk, sayur-sayuran dan buah-buahan boleh diletakkan di tempat yang dingin 
 dan redup di bahagian dapur.Elakkan menggunakn beg plastik untuk mengelakkan buah 
 menjadi layu dan vitaminya hilang.
*Buah-buahan seperti pisang jangan jangan disimpan di dalam peti sejuk kerana kulitnya 
  boleh menjadi lebam.
*Sayur-sayuran dan buah-buahan di dalam tin hendaklah dipindahkan di dalam bekas 
  simpanan yang lain sebaik sahaja tin dibuka dan disimpan di dalam peti sejuk.
* Kentang, keledek, labu dan bawang hendaklah disimpan di dalam bilik yang agak gelap dan 
  sejuk dan jika perlu hendaklah disimpan di dalam bekas yang ada aliran udara (bakul 
  rotan,beg tali) 


- Persatuan Keselamatan Pengguna Kuala Lumpur (PKPKL); PKPKL

Tiada ulasan:

Catat Ulasan