Khamis, 27 September 2012

ADAKAH APA YANG KITA MAKAN HARI INI BERKHASIAT ATAU MUDARAT ?
Jauhi Makanan Segera

Makanan segera memang wajar digelar makanan remeh. Memandangkan hakikat inilah syarikat-syarikat makanan membelanjakan berjuta-juta ringgit ke atas iklan, penajaan dan promosi untuk meyakinkan orang ramai perkara sebaiknya. Tempat-tempat perniagaan (restoran) mereka didakwa menjadi tempat hiburan untuk kanak-kanak dan keluarga, mengikut aliran semasa dan kita diberitahu makanan itu selamat dimakan dan berkhasiat.
Kami tidak mengatakan semua makanan segera adalah makanan remeh. Ia sememangnya makanan tetapi mengandungi hanya sedikit khasiat pemakanan. Jika dijadikan hidangan yang dinikmati sekali-sekala, makanan itu kurang memudaratkan. Tetapi jika terlalu kerap dimakan, ia boleh menimbulkan kesan buruk dari segi pemakanan. Tanpa disedari, ia akan mendedahkan anda sekeluarga kepada pelbagai penyakit - mula-mula kerosakan gigi, sembelit, tubuh menggeleber, kegemukan... diikuti oleh tekanan darah tinggi, pembuluh darah tersumbat, penyakit jantung malah mungkin kanser usus besar.
Untuk menunjukkan kepada anda kandungan sebenar makanan segera, di sini disenaraikan makanan ringan (snek) yang biasa anda pesan di sesebuah restoran:
  • Burger daging (1/2 paun) boleh mengandungi 2 oz lemak tulen. Ia membekalkan protein, zat besi, vitamin B12. Sedikit serat tetapi banyak penambah kimia.                       
  • Ayam goreng: Kaya dengan lemak (hampir 60% kalori diperolehi dari lemak). Banyak garam. Ia membekalkan protein, niasin dan vitamin B6. Bahan yang menyalutkannya mengandungi MSG dan pewarna kimia                                                                                    
  • Kentang goreng: Ubi kentang membekalkan protein dan vitamin C. Terlalu banyak lemak dan garam. Warna keemasannya adalah tiruan.                                                          
  • Milk Shake: 5 oz susu di dalam 10 oz shake, bercampur udara dan air. Proses ini memerlukan bahan pemekat kimia, penstabil dan pengemulsi. Ia juga mengandungi perisa dan pewarna kimia. Susu membekalkan protein dan kalsium, dan lapan sudu teh gula di dalam bekas yang sederhana besarnya.                                                               
  • Cola: Amat kaya dengan gula (bekas besar mengandungi 14 sudu teh gula). Pewarna kimia dan kafein. Nilai makanan: kosong.                                                                                 
Secara keseluruhan, kita dapat lihat terdapat sejumlah protein, zat besi, kalsium dan beberapa vitamin yang baik. Namun kebanyakan bahan itu tinggi kandungan kalorinya, direndam dalam lemak dan dipenuhi gula dan garam. Ia kekurangan serat dan kebanyakan vitamin serta zat galian perlu. Apa yang kurang ialah keseimbangannya.
Satu sajian makanan segera membekalkan anda separuh kalori dan dua pertiga lemak serta protein yang anda perlukan sepanjang hari. Tetapi jika anda mengambil sajian makanan ini sebagai makanan ringan, di antara sajian tetap anda, anda akan mendapat lebih banyak kalori, protein, lemak daripada yang diperlukan tubuh. Anda akan kekurangan sesetengah zat makanan perlu yang membentuk diet lengkap dan seimbang.

Lemak
Sebiji burger boleh mengandungi sebanyak 35% (atau mungkin lebih) lemak. Kentang goreng dikatakan lebih baik (dari segi khasiat) daripada ban yang diperbuat daripada tepung putih halus tetapi ia direndam dalam lemak, biasanya lemak tepu, yang menggalakkan penyakit jantung. Lebih buruk, ia biasanya disediakan separa masak di dalam lemak dan kemudian dimasak sekali lagi sebelum dihidangkan. Jumlah berganda di dalam satu hidangan ini boleh mengandungi di antara 11 dan 16 g lemak.
Bagi keju yang dihiaskan di atas makanan, ia bermakna lebih banyak lemak. Malahan ia bukanlah keju sebenar tetapi cebisan-cebisan keju bercampur garam, gula, pengemulsi, asid laktik, pengawet, pewarna dan bahan penambah lain.
Jangan menyangka ayam dan ikan kurang lemak. Ia juga digoreng dengan menggunakan banyak minyak di mana kebanyakkannya sama buruknya.
Jadual 1. Lemak di dalam makanan segera
MakananJumlah lemak ( )Bahagian kalori daripada lemak (%)
Big Mac McDonald's
54 g (27 g)
59
Aiskrim vanilla Baskin Robbins100g (12 g)52
Burger King Whopper36 g ( 12 g)52
Ayam goreng Kentucky (4 ketul)45 g ( 12 g)58
Burger McDonald's bersama keju25 g ( 12 g)46
Fillet-o-fish McDonald's26 g ( 7 g)56
Sumber : Tim Lobstein (dari Suruhanjaya Makanan London), Fast Food Facts, Camden Press Ltd., London, 1988.

Kandungan daging
Anda mungkin menyangka sebiji burger hanyalah daging cincang. Namun definisi daging bagi industri makanan segera tidak sama dengan apa yang anda sangkakan. Tanpa mengambil kira bahagian lemak, daging itu tidak semestinya daging semata-mata. "Daging tanpa lemak" boleh (secara haram) termasuk tulang, kulit, rawan dan urat, lidah, usus dan organ-organ lain serta ekor yang dikisar. Ia juga boleh termasuk daging yang diperolehi dengan menggunakan mesin: diperbuat daripada sisa-sisa yang dipotong dan lemak yang dikikis daripada haiwan sembelihan oleh mesin. Bahan-bahan ini kemudiannya dikisar dan diadun menjadi adunan cair dengan menggunakan pengemulsi dan pemekat.
Sebiji burger boleh mengandungi daripada 50% hingga serendah 25% "daging tanpa lemak" sedemikian. Burger lain dicampurkan lemak dan ramuan-ramuan bukan daging seperti biskut garing (rusk) dan tepung kacang soya serta serbuk bawang. Campuran itu disebatikan dengan pengemulsi/pemekat (seperti selulos atau palpa kapas, rumput laut atau gam pokok), menjadikannya kelihatan menarik dan lazat dengan pewarna tiruan seperti Tartrazine, gula, perisa kimia, MSG dan garam.
Pada 1989, CAP menguji 9 contoh burger beku dari pasar raya dan mendapati sejumlah besar lemak dicampurkan. Jumlah ini dalam lingkungan 11- 24% (iaitu 9 hingga 18 g lemak tepu tulen di dalam sebiji burger sederhana saiznya kira-kira 75 g), berbanding dengan protein yang terdiri daripada 12 - 18%. Yang lain merupakan isi bukan daging, biasanya roti yang sudah berkulat.
Garam
Secara purata seseorang itu memerlukan tidak lebih daripada 5 g atau satu sudu teh sehari. Kebanyakan jumlah ini terdapat di dalam makanan secara semula jadi. Menurut satu kajian oleh Suruhanjaya Makanan London, sebiji Big Mac boleh mengandungi 2 hingga 3 g garam, sementara tiga ketul ayam goreng Kentucky boleh mengandungi 3 hingga 4 kg.

Gula
Kebanyakan makanan segera amat manis. Malah bahan makanan yang tidak manis mengandungi gula kerana banyak pengeluar menggunakan gula untuk menyedapkannya.
Bahan makananJumalh gula (%)Bil. sudu teh
Pai epal digoreng dengan banyak minyak153
Milk shake (kecil)8 - 123
Cola1114
Daging dalam ban bijan63
Pizza keju dan tomato32
Sumber :  Fast Food Facts, Camden Press Ltd., London, 1988.

Serat
Serat terkandung di dalam buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin dan kekacang yang memainkan peranan penting di dalam perut. Sesetengah serat melegakan sembelit, atau baik dalam penyerapan kolesterol, dengan itu membantu mengurangkan kolesterol di dalam darah. Ia juga membantu mencegah penyakit jantung dan sesetengah kanser terutamanya usus. Makanan segera begitu banyak diproses, ia hampir tidak mengandungi serta diet. Tidak terdapat di dalam burger, ikan dan ayam. Ban biasanya kurang serat, jika ia berwarna putih dan manis. Hanya ban yang mengandungi kepingan-kepingan salad seperti makanan seimbang kepada pelanggan.

Vitamin dan zat galian
Jangan terpedaya dengan dakwaan tentang vitamin dan zat galian di dalam makanan segera. Memang benar bahan-bahan itu terdapat di dalamnya tetapi tidak mencukupi memandangkan sejumlah besar lemak, garam dan kalori anda makan pada masa yang sama. Terdapat sedikit zat besi di dalam burger, kalsium di dalam keju dan milkshake, vitamin C di dalam kentang goreng. Namun dalam sehari, anda perlu mengunyah empat burger seberat suku paun tiap satu untuk mendapatkan cukup zat besi, 15 paket kentang goreng untuk mendapatkan cukup vitamin C dan menyedut 10 shake bagi mendapatkan kalsium secukupnya.
*******************
Kesimpulannya, untuk mendapatkan zat secukupnya daripada makanan segera, anda mungkin menjadi terlalu gemuk hingga sukar duduk di atas kerusi plastik restoran McDonald's!

AWAS MAKANAN DALAM TIN!!!!!!!!!!! 


Mudah dan cepat menjadi perkara utama dalam menyediakan makan malam yang sihat bagi wanita bekerjaya. Penat bekerja menjadikan aktiviti memasak terasa hambar kerana memikirkan banyak perkara remeh seperti memotong, menghiris dan membasuh pinggan mangkuk yang harus dilakukan. Sebelum anda mengambil keputusan untuk memesan makanan segera, pertimbangkan makanan bertin sebagai alternatif lain yang lebih sihat, pantas dan menyelerakan.

Namun, anda perlu membaca label maklumat kandungan pada makanan bertin ketika membelinya dan membandingkan harga dengan makanan segar.Ada kalanya makanan bertin lebih murah dan tahan lama kerana proses pengetinan yang membabitkan pemanasan makanan pada suhu tinggi.


Antara makanan bertin adalah tuna, sardin, ikan makerel, sayur, kacang, tomato dan buah. Memilih makanan bertin adalah langkah terbaik untuk memastikan khasiat yang terkandung di dalamnya juga dapat dinikmati.Sebaiknya, pilih tuna yang ditinkan di dalam air untuk menikmati kebaikan sepenuhnya daripada protein tanpa lemak dan tiada kandungan garam tambahan.Tuna di dalam tin kaya dengan protein dan menjadi sumber asid lemak omega-3 yang baik. Ia juga kaya dengan bahan mineral seperti selenium, magnesium, niasin, potasium, vitamin B6 dan B12.


Bagi penggemar sardin, makanan bertin ini mengandungi dua kali ganda kandungan kalsium (sekiranya dimakan bersama tulang) daripada susu, zat besi, magnesium, zink, fosforus, tembaga, mangan, likopena dan vitamin B.Ikan makerel bertin menyediakan gabungan ideal omega-3, kalsium dan selenium. Ia adalah sumber yang kaya dengan vitamin B12 yang memainkan peranan penting dalam fungsi normal otak, sistem saraf dan pembentukan darah.

Kacang pis hijau dan tomato adalah pilihan seisi keluarga dan boleh dimasukkan ke dalam sos, pencecah, salad dan kari.Kelebihan pemakanan kacang panggang yang dimasak di dalam sos tomato adalah berkaitan dengan zat besi, folat, protein, serat dan likopena untuk menambah khasiat dalam diet seharian.Kacang bertin juga dijual murah dan menyihatkan yang boleh ditambah ke dalam sup, bahan rebusan dan pencecah. Ia boleh tahan sehingga tiga hingga lima tahun.


Tomato adalah pilihan tepat bagi sayur-sayuran bertin kerana ia mengekalkan kandungan nutrien. Kandungan antioksidan seperti likopena dan vitamin C di dalam tomato juga tinggi.

Selain itu, buah-buahan dikenali sebagai makanan yang kaya dengan vitamin, serat dan bebas kandungan lemak. Ia juga mengandungi vitamin dan zat galian yang tinggi.

Untuk menyediakannya, toskan buah-buahan daripada sirap di dalam tin dan campurkan bersama keju lembut rendah lemak atau dadih untuk snek sihat yang kaya dengan protein.Produk makanan bertin yang belum dibuka harus disimpan di tempat dingin dan kering supaya ia boleh tahan sehingga dua tahun berpandu kepada tarikh luput.

Elakkan menyimpan tin yang sudah dibuka di dalam peti sejuk. Sebaliknya, pindahkan bahan-bahan yang belum digunakan itu ke dalam bekas lain.Letakkan segera ke dalam peti sejuk dan buah-buahan yang sudah dikeluarkan daripada tin itu boleh tahan sehingga empat hari.


Fakta
Perkara yang harus diteliti sebelum membeli makanan bertin:


* Pastikan memilih produk yang rendah kandungan garam, gula dan lemak.
* Pilih makanan bertin yang bebas bahan pengawet dan monosodium glutamate.
* Campur makanan bertin bersama sayur-sayuran segar untuk mendapat khasiat lebih tinggi.
* Sekiranya anda mampu, makanan organik bertin adalah pilihan yang lebih bijak.
* Makanan yang ditinkan di dalam air adalah pilihan baik untuk mereka yang mementingkan masalah berat badan. Sirap cair lebih baik berbanding sirap pekat kerana kandungan gulanya yang rendah.
* Sekiranya ragu-ragu, bilas makanan dengan air bersih kerana ia dapat mengeluarkan kandungan garam atau gula yang berlebihan.
* Periksa tarikh luput dan elakkan daripada membeli tin yang bocor, membonjol, kemek atau tidak sempurna.


PUTING KOSONG

Suka atau benci, ramai wanita pernah menggunakan puting kosong, puting piring, dan alat-alat penyelesa dan penenang untuk berkurun-kurun. Seperti namanya menggambarkan, ianya digunakan untuk menyelesa dan menenangkan bayi dan kadangkala kanak-kanak bertatih juga. Setengah ibu tidak dapat bertahan untuk seharipun tanpa memberi bayi mereka puting kosong, namun begitu ibu lain pula amat tidak bersetuju dengan penggunaannya. Debat mengenai penggunaan puting kosong telah berlanjutan untuk beberapa tahun dan merupakan satu perkara di mana ibubapa lazim diberikan nasihat yang bercanggah. 

Apakah itu puting kosong? 
Dahulunya alat penenang adalah alat yang memberi bayi sesuatu yang selamat untuk dihisap, seperti gegelang gigit bagi gigi yang sedang tumbuh atau kelentong bulat di hujung. Hari ini, puting kosong diperbuat dari silikon atau getah yang standard, dengan pengadang mulut yang diperbuat dari plastik atau silikon bersama pemegangnya. Puting lateks adalah lebih lembut dan fleksibel dari silikon, tetapi ianya tak tahan lama. Puting moden adalah selamat untuk digunakan, senang untuk disteril dan pengadang mulut puting mencegah bayi dari tercekik atau menelan puting itu. 

Anda boleh membeli puting kosong secara berasingan, atau anda mungkin mendapat puting kosong percuma apabila membeli satu set botol-botol susu. Puting ortodontik dibentuk untuk menggalakkan bayi menghisap sama cara seperti menyusu badan (lihat Keburukan Penggunaan Puting di bawah untuk maklumat lanjut tentang kesihatan gigi dan puting). 


Berapa meluaskah penggunaan alat penenang di kalangan ibubapa? 

Ianya digunakan secara meluas dan mungkin semakin meningkat. Satu kajian besar melaporkan bahawa dua per tiga ibu menggunakan puting pada satu-satu masa. Oleh sebab penggunaan puting telah disabitkan dalam panduan untuk mencegah kematian kot (SIDS), lebih ramai lagi ibubapa menggunakannya untuk bayi mereka sekarang dari dahulu. 

Bilakan ibubapa menggunakan penyelesa? 

Ibubapa lazimnya menggunakan puting kosong apabila bayi mereka berusia dua atau tiga bulan. Bukti menunjukkan bahawa ibubapa lebih cenderung menggunakan puting jika bayi itu bayi pertama atau jika bayi itu lelaki. 

Faedah menggunakan puting 

Faedah utama untuk ibubapa ialah puting boleh menyamankan bayi mereka atau membantu untuk menenangkan sampai tidur. Menghisap puting kosong boleh mengurangkan sakit, dan inilah sebabnya ibubapa sering memberi bayi mereka alat penenang apabila mereka diserang kolik. Baru-baru ini penggunaan puting telah dikaitkan dengan sesuatu yang boleh mencegah kematian kot. 
Menghisap puting boleh membantu setengah bayi pramatang. Jika mereka diberikan puting kosong untuk dihisap sebelum minum susu, mereka mungkin boleh beralih dengan lebih senang dari makan melalui tiub kepada penyusuan botol, dan akan meminum susu dari botol secara lebih efektif. Penggunaan puting kosong juga mengurangkan tempoh berada di hospital untuk bayi pramatang. Bayi pramatang yang diberi puting kosong sebelum menyusu menjadi lebih selesa dan tenang semasa disusukan dan selepasnya. 


Namun begitu, seorang ibu yang mahu menyusu badan mungkin lebih suka menggalakkan bayi untuk menguatkan daya hisapnya pada tetek ibu yang dikosongkan daripada diberikan puting kosong - lihat artikel kami tentang menyusu badan bayi pramatang anda

Keburukan penggunaan puting 

 Infeksi telinga meningkat 
Ada kaitan yang terbukti mengenai penggunaan puting untuk jangka masa panjang dan infeksi telinga tengah. Adalah disangkakan bahawa menghisap puting kosong menambah kemungkinan infeksi berpindah dari mulut ke tiub Eustachia (saluran berisi udara yang menyambungkan telinga tengah dengan bahagian belakang tekak). Hadkan penggunaan puting untuk tidur sahaja, untuk mengelakkan masalah seperti ini. 
• Kaitan dengan infeksi perut dan lain-lain 

Puting kosong telah dikaitkan dengan risiko tinggi mendapat simptom seperti muntah-muntahdemamdiarea (cirit-birit) dan kolik
• Penggunaan puting kosong secara jangka panjang menyebabkan masalah gigi 

Ramai doktor gigi tidak menggalakkan penggunaan puting kosong atau menghisap jari sebab kedua-duanya boleh menyebabkan beberapa masalah apabila gigi tumbuh dan keluar, terutama sekali jika bayi masih menggunakan puting sebagai penenang semasa gigi kekal mereka sedang menembus keluar. 
• Masalah pertuturan 

Penggunaan puting kosong tidak membolehkan bayi membebel, yang merupakan langkah penting dalam mereka belajar bertutur, dan juga tidak menggalakkan bayi bertatih berceloteh, yang diperlukan mereka untuk membina kemahiran bahasa
• Menggunakan puting kosong secara harian mengganggu penyusuan badan 

Ada bukti kuat bahawa wanita yang menggunakan puting kosong lebih cenderung untuk mencerai susu lebih awal daripada ibu-ibu yang menyusu badan yang tidak menggunakan puting kosong secara harian. Penggunaan puting kosong telah dikaitkan dengan masa yang lebih singkat bagi penyusuan badan secara ekslusif dan juga kekurangan susu semasa bayi berusia satu bulan. 


Samada penggunaan puting kosong menyebabkan wanita menghentikan penyusuan badan adalah perkara yang penuh kontroversi. Ada yang mengatakan bahawa ibu menggunakan puting kosong sebab mereka mempunyai masalah menyusu badan atau sebab mereka sebenarnya tidak mahu menyusu badan. Yang lain percaya bahawa adalah sukar bagi setengah bayi beralih dari menghisap puting-puting tiruan kepada menghisap puting tetek ibu - kadangkala diberi nama keliru puting. Yang lain mengatakan bahawa menghisap puting dan bukan tetek kurang meransangkan payudara untuk mengeluarkan prolaktin, yang kemudiannya menyebabkan penurunan bekalan susu. Wanita yang menghentikan penyusuan badan semasa enam bulan pertama selalunya memberikan faktor "kekurangan susu" sebagai sebab mereka berhenti. 


Apa juapun sebabnya, penggunaan puting kosong secara harian telah dikaitkan dengan penghentian penyusuan badan sebelum bayi berusia tiga bulan. Tabung Darurat Kanak-Kanak Antarabangsa Bangsa-Bangsa Bersatu (Unicef) dengan tegas tidak menggalakkan penggunaan puting kosong dalam tempoh penyusuan badan hendak dimantapkan. Ini adalah usaha untuk cuba menyokong ibu supaya menyusu badan secara eksklusif untuk enam bulan pertama sebab faedah penyusuan badan yang banyak. 

Puting kosong dan kematian bayi mengejut (sudden infant death - SIDS) 

Satu penyemakan semula kajian-kajian memutuskan bahawa menggunakan puting kosong boleh mengurangkan risiko kematian kot. Jika anda menyusu badan, tunggu sampai bayi anda berusia sebulan sebelum memberikan dia puting kosong. Ini memberikan anda dan bayi anda peluang untuk memantapkan penyusuan badan. Penyusuan badan juga memberi bayi anda perlindungan daripada SIDS, dan jika anda mula menggunakan puting kosong dengan tujuan untuk mengamankan bayi anda sebelum tidur ianya tidak akan mengganggu bekalan susu anda. 

Jangan bimbang jika puting terlucut semasa bayi anda tidur. Dan jika bayi anda enggan menggunakan puting kosong, anda tidak harus memaksanya. Ingatlah bahawa faktor-faktor lain, seperti menidurkan bayi anda atas belakangnya dan tidak merokok, juga penting dalam mencegah SIDS. Tiada siapa yang tahu dengan tepat mengapa menggunakan puting kosong boleh membantu melindungkan daripada SIDS tetapi beberapa sebab telah dikemukakan: 



• Pemegang besar yang terlekat di puting membantu menjauhkan hidung dan mulut bayi anda dari kain lapis dan selimut lembut, dan perlakuan menghisap mungkin membantu bayi anda mengawal bahagian atas saluran pernafasannya. 

• Penggunaan puting kosong mempengaruhi posisi tidur bayi secara positif dan membantu mencegah SIDS. 
• Menggunakan puting kosong membuat bayi lebih sedar dan dengan itu dia kurang cenderung untuk mendapat masalah pernafasan atau jantung semasa tidur.

Menggunakan puting kosong 

baby with dummy
Walaupun ramai ibubapa menggunakan puting kosong untuk menenangkan bayi mereka, setengah ibubapa amat tidak gemar menggunakannya. Yang lain yang memikirkan mereka tidak akan menggunakannya sebelum bayi lahir bertukar fikiran apabila berhadapan dengan bayi yang menangis. 

Jika anda memutuskan untuk mengguna puting kosong:

  • gunalah puting ortodontik;
  • pastikan ia sentiasa bersih - sterilkan sama seperti puting botol;
  • ganti puting kosong bayi secara kerap - sama seperti puting botol, periksa jika ada retak, pecah atau lubang, yang boleh menakung kuman, dan gantikan dengan puting baru secepat mungkin;
  • jangan salut puting kosong dengan makanan manis seperti madu atau jus oren untuk membuat bayi berhenti menangis - ini akan menyebabkan kerosakan gigi yang cepat;
  • cuba hadkan puting kosong untuk masa-masa utama sahaja, seperti semasa serangan kolik atau hanya untuk menenangkan -- penggunaan puting kosong untuk jangka masa yang panjang telah dikaitkan dengan infeksi telinga tengah dan masalah lain (lihat Keburukan di atas);
  • tunggu sehingga bayi anda memerlukan puting kosong dan tidak memberikannya secara automatik;
  • cuba"ceraikan" anak anda dari putingnya sebelum usia satu tahun (lebih senang melakukannya pada masa ini daripada masa dia dua atau tiga tahun) dan sebaik-baiknya sebelum gigi kekal keluar (selalunya pada usia enam tahun);
  • jangan biarkan penggunaan puting kosong menjadi tabiat.

Bercerai puting kosong... 

Jika anak anda menghisap puting kosong sepanjang masa dan tidak mahu bercerai puting seperti yang dihasratkan anda, cubalah idea-idea ini:
  • Dengan perlahan kurangkan masa anak anda dibenarkan menggunakan puting.
  • Hadkan penggunaan puting kosong untuk masa-masa utama saja dalam sehari, seperti masa tidur atau apabila anak anda sakit. Bertegaslah.
  • Beri ganjaran dalam bentuk aktiviti-aktiviti yang menyeronokkan, stiker atau carta bintang - jangan berikan gula-gula untuk menggantikan puting.
  • Tunjukkan kepadanya budak perempuan dan lelaki yang lebih tua, yang tidak menggunakan puting - kanak-kanak prasekolah suka dianggap lebih tua.
  • Galakkan anak anda memberikan semua puting kosongnya kepada seorang yang penting baginya, seperti tok atau nenek.
Yakinilah yang anak anda akan dengan perlahan-lahan melepaskan penggantungannya kepada puting kosong. 






Bila, dan bagaimana, harus saya menceraikan puting kosong dari bayi saya?


Ditulis untuk BabyCenter Malaysia
Bayi mempunyai refleks semula jadi untuk menghisap. Oleh itu penyusuan badan, botol dan puting adalah satu perkara yang amat menenangkan mereka. Walau bagaimanapun, adalah baik jika anda menghadkan penggunaan puting kosong oleh bayi anda apabila dia sekitar usia enam bulan dan anda harus cuba menghentikannya sama sekali menjelang usia satu tahun. 

Sudah tentu susah, apabila anda berhadapan dengan bayi yang meragam, untuk tidak memberikan dia puting sebab ramai bayi menggunakan lain-lain objek pengikatan diri juga, seperti ibu jari dan selimut penenang, sampai ke usia dua tahun atau lebih lanjut dari itu. 

Kadangkala orang mendapati lebih senang untuk menghentikan penggunaan puting kosong jika bayi sudah memahami sebab-sebab puting tidak diberi kepadanya, atau mengadakan peraturan tentang masa-masa puting dibenarkan, atau diberitahu sebab-sebab mengapa puting dilarang semasa di luar rumah. 

Apabila hendak menceraikan bayi dari puting kosong, sebagai permulaan adalah baik untuk menghadkan penggunaan puting untuk masa tidur sahaja, dengan menarik kembali puting itu apabila bayi sudah tertidur. Ini memastikan dia tidak mencari-cari puting apabila terbangun dari tidur dan sedar dia tidak boleh bergantung kepada puting untuk membantunya tidur kembali. 

Satu dari keburukan penggunaan puting kosong ialah ianya boleh menyebabkan masalah apabila gigi bayi sedang tumbuh. Ia juga boleh menjejaskan perkembangan kemahiran bertutur bagi bayi bertatih. Jika anak anda baru mula belajar bercakap, pastikan anda mengambil puting darinya apabila dia hendak menutur kata dan galakkan dia menggunakan perkataan dan bukan menggunakan jari tangan untuk menunjuk-nunjuk. 

Infeksi telinga juga bertambah dengan penggunaan puting sebab bakteria boleh bergerak dari mulut ke tiub Eustachia (saluran kecil antara telinga dan tekak). Ini satu sebab puting kosong perlu dicuci dengan rapi dan disterilkan secara kerap. 

Disemak oleh jururawat dan bidan UK terlatih Jennifer Hor, seorang pendidik antenatal dan keibubapaa yang juga pakar dalam penyusuan badan dan isu-isu kesihatan bayi. 

Rabu, 26 September 2012


KEAJAIBAN & MUKJIZAT TELAGA 
AIR ZAM - ZAM DI MEKAH.....
Tahukah anda fakta tentang keajaiban dan mukjizat telaga air Zamzam di Mekah?

fakta keajaiban mukjizat telaga air zamzam

Kalau belum tahu, boleh baca point-point di bawah: 

  • Kedalaman telaga atau paras air Zamzam adalah sedalam 10.6 meter dari permukaan.
  • Ianya adalah salah satu mukjizat dan bukti kekuasaan Allah yang wujud hingga ke hari ini.
  • Air Zamzam tidak mempunyai warna atau bau, tetapi ia mempunyai rasa yang berbeza.
  • Perkataan “zamzam” dipercayai berasal daripada ungkapan “zomk-zomk” bermakna “berhenti mengalir”
  • Apabila Zamzam telah dipam secara berterusan untuk lebih daripada 24 jam dengan kadar mengepam 8,000 liter per saat, paras air menurun kepada hampir 44 kaki di bawah permukaan.
  • TETAPI APABILA…..Apabila pengepaman dihentikan, tahap air serta-merta dinaikkan semula kepada 13 kaki selepas 11 minit.
  • 8,000 liter sesaat bermakna bahawa 8000 liter x 60 saat = 480,000 liter seminit manakala 480.000 liter setiap minit bermakna 480,000 x 60 = 28.8 Juta liter sejam, dan 28.8 juta liter sejam bermakna 28,800,000 x 24 = 691.2 juta liter sehari.
  • Jadi 690 juta liter air Zam Zam dipam dalam masa 24 jam, tetapi ia telah dibekalkan semula dalam 11 minit sahaja.

Terdapat 2 mukjizat di sini:

1. Paras air Telaga Zamzam diisi semula dengan segera.
2. Allah tidak melimpahkan tambahan air Zamzam keluar dari telaga, jika tidak dunia akan tenggelam.

Subhanallah…
PANDUAN MEMILIH SAYUR - SAYURAN & BUAH - BUAHAN
Panduan cara memilih sayur-sayuran dan buah-buahan
* Pilih sayur dan buah yang segar dan cerah warnanya.
* Buah-buahan dan sayur-sayuran jenis bunga mestilah kelihatan cantik bentuknya dan keras.
* Buah-buahan dan sayur-sayuran jenis buah perlu dipilih yang berkeadaan elok dan tidak    
   kelihatan berkedut dan kulitnya dan kelihatan banyak mengandungi air.
* Buah-buahan segar mestilah ranggup apabila dimakan.
* Sayur-sayuran jenis kekacang pelu dipilih yang cerah warnanya dan ranggup apabila 
  dipatahkan.
* Sayur-sayuran jenis akar atau bebawang perlu keras apabila ditekan dan kelihatan banyak 
  mengandungi air.
*Sayur-sayuran jenis pucuk hendaklah bewarna cerah, segar dan kelihatan banyak 
  mengandungi air.


Cara menyimpan sayur-sayuran dan buah-buahan



* Penyimpan yang betul perlu untuk memastikan sayur-sayuran dan buah-buahan segar dan 
   tahan lama.
* Sayur-sayuran dan buah-buahan perlu dibasuh,dibalut dengan kertas dan disimpan di 
  bahagian bawah atau ruangan khas untuk sayur-sayuran dan buah-buahan di dalam peti 
  sejuk.
*Jika tiada peti sejuk, sayur-sayuran dan buah-buahan boleh diletakkan di tempat yang dingin 
 dan redup di bahagian dapur.Elakkan menggunakn beg plastik untuk mengelakkan buah 
 menjadi layu dan vitaminya hilang.
*Buah-buahan seperti pisang jangan jangan disimpan di dalam peti sejuk kerana kulitnya 
  boleh menjadi lebam.
*Sayur-sayuran dan buah-buahan di dalam tin hendaklah dipindahkan di dalam bekas 
  simpanan yang lain sebaik sahaja tin dibuka dan disimpan di dalam peti sejuk.
* Kentang, keledek, labu dan bawang hendaklah disimpan di dalam bilik yang agak gelap dan 
  sejuk dan jika perlu hendaklah disimpan di dalam bekas yang ada aliran udara (bakul 
  rotan,beg tali) 


- Persatuan Keselamatan Pengguna Kuala Lumpur (PKPKL); PKPKL