Ahad, 9 September 2012


KHASIAT KURMA






  Kurma.. 

Buah kurma atau dalam bahasa Arabnya tamar tergolong dalam keluarga phoenix
Sekumpulan jenis palm seperti kelapa sawit sementara buahnya bertangkai seperti buah pinang. 
Kurma mengandung khasiat yang tinggi seperti kismis dan aprikot kering. 
Antaranya kurma kaya dengan protein, serat, gula, vitamin A dan C serta zat mineral atau galian 
seperti besi, kalsium, sodium dan potasium

Umat Islam sudah terbiasa berbuka dengan kurma berdasarkan sabda Rasulullah s.a.w. yang
          lain maksudnya: "Rumah yang tiada kurma seperti rumah yang tidak mempunyai 
          makanan". Kurma diangkat tinggi oleh Rasulullah karena mempunyai nilai kandungan 
          makanan yang tinggi. 

Kandungan protein di dalam kurma lebih kurang 1.8 hingga 2.0 per seratus, serat 2.0 hingga 4.0 
per seratus dimana kandungan gulanya 50 hingga 57 peratus glukosa. Ini menunjukkan kandungan 
gula didalamnya telah ditukar secara semula. Bermakna apabila kita memakan kurma, tenaga
 yang diserap tubuh adalah serta-merta. Sebaliknya gula di dalam kebanyakan buah-buahan 
dikenali sebagai fraktosa dan gula tebu atau gula pasir yang biasa mengandungi sukrosa tidak boleh 
menyerap terus dalam tubuh. Ia terpaksa dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi
 glukosa lalu diserap tubuh sebagai tenaga. 

Disunatkan berbuka dengan kurma kerana orang yang berpuasa tidak makan selama 13 jam. 
Kurma menyumbang tenaga serta-merta kepada si memakan dan ini memudahkan seseorang 
beribadat dan menunaikan sembahyang maghrib atau tarawih. Apabila tubuh berasa segar 
dan bertenaga ia menghalang kita makan berlebihan atau mengikut nafsu. Kadangkala waktu berbuka 
kita makan terlalu banyak, tetapi masih letih dan tidak bertenaga. Sebabnya makanan yang diambil 
kebanyakan mengandungi karbohidrat, tanpa tenaga serta-merta menjadi penyebab selesai makan, 
mata pun mengantuk. 

Kita makan kurma tanpa buang kulitnya yang mengandungi serat. Amat baik untuk mencegah 
barah usus besar kerana ia melawaskan. Sementara kandungan vitamin A dan C amat tinggi pada 
peringkat khalal atau rotab dan menurun sedikit pada peringkat tamar. Selain itu ia mengandungi
 zat galian dan yang paling banyak dikenali sebagai potasium. Potasium diperlukan oleh tubuh untuk
 sistem saraf kerana kurma adalah excellant source atau sumber mujarab. Memang dalam susu,
 yogurt dan makanan laut juga mengandungi potasium tetapi jumlahnya sedikit. 

Pengambilan potasium yang berlebihan tidak mengumpul toksid di dalam tubuh atau memudaratkan. 
Sebaliknya ia merangsang selera makan bagi yang berpenyakit serta bagus untuk golongan yang 
mengalami sembelit, lemah otot, sengal-sengal badan, letih, lesu, mengalami tekanan serta 
menguatkan ingatan. Ramai beranggapan hanyakismis yang baik untuk menguatkan ingatan, 
sebenarnya kurma juga setanding. Mungkin atas alasan pihak-pihak tertentu atau negara pengeluar 
anggur telah menjalankan kempen makan kismis dan mempopularkan khasiatnya. 

Kurma diakui sebagai buah berkhasiat dan sebagaimana Firma Allah s.w.t. dalam surah al-Mukminah 
ayat 19, "Kemudian kami tumbuhkan kerananya kebun kurma dan anggur untuk kamu. Di sana kamu 
peroleh buah-buahan yang banyak, dan sebahagiaannya kamu makan.

Diriwayat oleh Aishah r.a. yang menjelaskan, kurma mengandungi ubat. "Jika sesiapa yang selalu
 makan kurma akan dihindari daripada terkena racun yang dimakan." Dikisahkan sewaktu Mariam
 melahirkan Nabi Isa a.s. di bawah pohon kurma. Telah datang malaikat Jibrail menyuruh Mariam 
menggegar pohon kurma lantas dimakannya. Dengan izin Allah, ia memudahkan kelahiran 
Nabi Isa a.s. 

Dalam bidang perubatan dengan ketiadaan kolesterol, lemak dan gula di dalam kurma, ia amat 
baik untuk meredakan tekanan darah tinggi. Dalam perubatan homeopati, biji kurma dikisar halus 
atau dijadikan serbuk seperti teh. Direndam dan diminum bagi menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.
 Begitu juga dalam rawatan kaedah sufism, menjadikan kurma salah satu penawar penyakit. 

Melalui petua tertentu, kurma dimakan bersama badam dan madu untuk menyembuhkan penyakit. 
Kurma dikatakan menambah tenaga seksual atau batin. Jus buah kurma mungkin baru di negara
 ini, sebaliknya di negara pengeluar selain dimakan segar, kering atau salai, kurma dibuang biji dan
 diganti dengan kacang tanah, badam atau gajus bagi mengenakkannya. Kurma juga dibuat jem, 
sirap atau bahan tambahan dalam aiskrim. 

Kita seharusnya memakan buah kurma bukan hanya dalam bulan puasa sahaja. Kurma baik dijadikan 
pembasuh mulut selepas makan atau menggantikannya makanan ringan yang rata-rata mengandungi
 karbohidrat, garam, lemak dan gula berlebihan yang boleh membawa pelbagai jenis penyakit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan